Jak usuwać kamień z ekspresu Philips Grind & Brew?
Uwaga: Aby usunąć kamień z urządzenia, można użyć dowolnego płynnego środka do usuwania kamienia lub białego octu (4-procentowego roztworu kwasu octowego). Nie zalecamy używania środków do usuwania kamienia w proszku ani w tabletkach, ponieważ mogą uszkodzić wnętrze ekspresu.
Usuwanie kamienia z ekspresu do kawy
- Napełnij zbiornik wody białym octem do oznaczenia MAX (10 filiżanek).
- Umieść papierowy filtr nr 4 (1 x 4) w koszyku filtra, aby zebrać kamień.
- Umieść pusty dzbanek na płytce grzejnej.
- Naciśnij wyłącznik, aby włączyć urządzenie.
- Naciśnij przycisk wyboru mocy i obróć pokrętło, aby wybrać ustawienie zmielonej kawy.
- Naciśnij środek pokrętła, aby potwierdzić. Następnie ponownie naciśnij środek pokrętła, aby rozpocząć proces parzenia.
- Odczekaj 3 minuty, aż połowa roztworu octu wypełni dzbanek. Następnie naciśnij wyłącznik, aby zatrzymać proces parzenia i pozostaw roztwór w ekspresie na co najmniej 15 minut.
- Naciśnij wyłącznik, aby ponownie włączyć ekspres do kawy, i naciśnij środek pokrętła, aby kontynuować proces parzenia. Poczekaj, aż reszta roztworu wypełni dzbanek.
- Wyjmij papierowy filtr.
- Naciśnij wyłącznik, aby wyłączyć ekspres do kawy. Opróżnij dzbanek i poczekaj 3 minuty, aż urządzenie ostygnie.
- Napełnij zbiornik zimną wodą do oznaczenia 10 filiżanek i naciśnij wyłącznik, aby ponownie włączyć ekspres do kawy. Naciśnij środek pokrętła, aby rozpocząć proces parzenia.
- Powtarzaj kroki 10-11 aż do momentu, gdy woda straci posmak i zapach octu, około 2-3 razy.
- Umyj koszyk filtra oraz dzbanek w gorącej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń lub w zmywarce.