Jak usunąć kamień z ekspresu do kawy Philips/Saeco?
Uwaga: usuwaj kamień z urządzenia co 1-2 miesiące lub gdy zauważysz zmniejszenie przepływu wody. Używaj wyłącznie roztworu do usuwania kamienia Saeco (CA6700).
Usuwanie kamienia z ręcznego ekspresu do kawy
- Umieść uchwyt filtra w urządzeniu.
- Wyjmij i opróżnij zbiornik wody.
- Wlej połowę (125 ml) płynu do usuwania kamienia do zbiornika wody, a następnie napełnij zbiornik świeżą, bieżącą wodą do wskaźnika „MAX”. Umieść zbiornik wody z powrotem w urządzeniu
- Umieść miskę pod dozownikiem pary (Pannarello).
- Włącz urządzenie i poczekaj, aż zapali się wskaźnik „urządzenie gotowe”.
- Otwórz pokrętło gorącej wody/pary, obracając je w lewo.
- Ustaw pokrętło wyboru w pozycji parzenia kawy i poczekaj, aż miska napełni się roztworem środka do usuwania kamienia maksymalnie do poziomu około 300 ml.
- Ustaw pokrętło wyboru w pozycji neutralnej, aby zatrzymać wypływ.
- Wyłącz urządzenie i opróżnij miskę.
- Pozostaw środek do usuwania kamienia na około 15–20 minut w wyłączonym urządzeniu.
- Powtarzaj czynności od 4 do 9 aż do opróżnienia zbiornika. Odczekaj 3 minuty, aż urządzenie wyłączy się między cyklami.
- Wypłucz zbiornik wody i nalej do niego świeżej wody.
- Podstaw miskę pod uchwyt filtra.
- Włącz ekspres.
- Ustaw pokrętło wyboru w pozycji parzenia kawy wylej wodę.
- Ustaw pokrętło wyboru w pozycji neutralnej, aby zatrzymać wypływ.
- Opróżnij miskę i ponownie napełnij zbiornik świeżą wodą.
- Umieść miskę pod dozownikiem pary (Pannarello).
- Otwórz pokrętło gorącej wody/pary, obracając je w lewo.
- Ustaw pokrętło wyboru w pozycji parzenia kawy i wylej całą wodę.
- Zamknij pokrętło gorącej wody/pary, obracając je w prawo, i ustaw pokrętło wyboru w pozycji neutralnej.
- Powtórz kroki 15–19 jeszcze 4 razy.