Jak zrobić makaron bezglutenowy w makaroniarce Philips?
Wybierz odpowiedni typ mąki
- Gotowa mieszanka
- Mąka z soczewicy
- Mąka z grochu
- Mąka z ciecierzycy
- Mąka gryczana
- Mąka z komosy ryżowej
- Mąka kasztanowa
- Mąka ryżowa
Do rozważenia podczas przygotowywania domowego makaronu bezglutenowego
Gluten jest mieszaniną białek występujących w ziarnach zbóż. Zapewnia elastyczność ciasta, ułatwiając jego wyrośnięcie i zachowanie kształtu, a także nadaje produktowi końcowemu chrupką strukturę.
Dlatego podczas przygotowywania makaronu bezglutenowego zalecamy dodanie odrobiny zagęszczacza, który zadziała jako „środek wiążący”, np. gumy ksantanowej, gumy guar lub jajek, które zwiążą całość. Należy pamiętać, że gotowa mieszanka może już zawierać „środek wiążący”, więc nie trzeba dodawać kolejnego.
Ponadto w przypadku użycia mąki bezglutenowej potrzeba mniej wody, niż jest to zalecane. W zależności od rodzaju mąki do tych przepisów można użyć o 10–20 ml mniej.
Ważna jest konsystencja ciasta
Różnica między niewłaściwą i prawidłową konsystencją makaronu podczas wyciskania:
Przykładowy przepis
250 g mąki (z soczewicy, grochu lub ciecierzycy), 1 łyżka gumy ksantanowej (opcjonalnie), 75 ml wody.
Czy wykonanie tych czynności pozwoliło rozwiązać problem? Skontaktuj się z nami w celu uzyskania pomocy.