0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Pomoc Philips

    Jak zrobić makaron bezglutenowy w makaroniarce Philips?

    Opublikowano dnia 25 października 2022 r.
    Jeśli chcesz samodzielnie przygotować domowy makaron bezglutenowy w makaroniarce Philips, zapoznaj się z poniższymi wskazówkami.

    Wybierz odpowiedni typ mąki

    Jeśli zamierzasz zrobić domowy makaron bezglutenowy przy użyciu makaroniarki, zalecamy użycie jednego z następujących typów mąki: 
    • Gotowa mieszanka 
    • Mąka z soczewicy
    • Mąka z grochu
    • Mąka z ciecierzycy
    • Mąka gryczana
    • Mąka z komosy ryżowej
    • Mąka kasztanowa
    • Mąka ryżowa
    Uwaga! Odradzamy używanie mąki kokosowej i mąki migdałowej.

    Do rozważenia podczas przygotowywania domowego makaronu bezglutenowego

    Makaron bezglutenowy może łatwiej się rozpadać przed gotowaniem, ponieważ ciasto z mąki bezglutenowej ma ograniczoną elastyczność.

    Gluten jest mieszaniną białek występujących w ziarnach zbóż. Zapewnia elastyczność ciasta, ułatwiając jego wyrośnięcie i zachowanie kształtu, a także nadaje produktowi końcowemu chrupką strukturę. 

    Dlatego podczas przygotowywania makaronu bezglutenowego zalecamy dodanie odrobiny zagęszczacza, który zadziała jako „środek wiążący”, np. gumy ksantanowej, gumy guar lub jajek, które zwiążą całość. Należy pamiętać, że gotowa mieszanka może już zawierać „środek wiążący”, więc nie trzeba dodawać kolejnego.

    Ponadto w przypadku użycia mąki bezglutenowej potrzeba mniej wody, niż jest to zalecane. W zależności od rodzaju mąki do tych przepisów można użyć o 10–20 ml mniej.  

    Ważna jest konsystencja ciasta

    Aby przepis się sprawdził, ważne jest, aby ciasto wyglądało na kruche w komorze ugniatania. Przepis się nie sprawdzi, jeśli ciasto jest zbyt mokre (wygląda jak dobrze znana konsystencja ciasta) lub zbyt suche (kiedy ciasto wygląda jak sama mąka).
    Idealne ciasto

    Różnica między niewłaściwą i prawidłową konsystencją makaronu podczas wyciskania:

    Makaron

    Przykładowy przepis

    Makaron z soczewicy, grochu lub ciecierzycy:
    250 g mąki (z soczewicy, grochu lub ciecierzycy), 1 łyżka gumy ksantanowej (opcjonalnie), 75 ml wody.

     
    Czy wykonanie tych czynności pozwoliło rozwiązać problem? Skontaktuj się z nami w celu uzyskania pomocy.
    Play Pause
    Szukasz czegoś innego?

    Poznaj wszystkie opcje pomocy technicznej firmy Philips

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.