0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 7 min

    Wiedza o kawie ›› Poznaj historię i rodzaje kawy

    Wiedza o kawie ›› Poznaj historię i rodzaje kawy

    Międzynarodowy Dzień Kawy

     

    Wczesną jesienią wypada zarówno Międzynarodowy Dzień Kawy, jak i jego polski odpowiednik. Z tej okazji przygotowaliśmy w jednym miejscu najważniejsze informacje o tym uwielbianym przez miliony ludzi napoju. Skąd pochodzi kawa i jaka jest jej historia? Jakie ma właściwości i gdzie jest uprawiana? Jakie są rodzaje kawy i metody jej parzenia? Wszystkie odpowiedzi znajdziesz poniżej.

    Międzynarodowy Dzień Kawy a Dzień Kawy w Polsce

     

    Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzony jest 1 października, oficjalnie dopiero od 2015 roku, gdy zainaugurowano go w Mediolanie. Święto wprowadziła Międzynarodowa Organizacja Kawy, żeby promować i celebrować popularny napój, a wydarzenia z tej okazji odbywają się obecnie w wielu miejscach na całym świecie. 
    Ekspresy na kapsułki mają swoje mocne i słabe strony. Na ich korzyść przemawia niska cena i łatwe użytkowanie. Wykorzystanie kapsułek niesie ze sobą jednak spore ograniczenia. Jeżeli zdecydujesz się na ekspres na kapsułki, przeważnie możesz korzystać tylko z kapsułek dostarczonych producenta urządzenia. Korzystając z ekspresu nie na kapsułki, możesz używać ziaren różnych rodzajów i różnych producentów. Możliwości są nieograniczone – możesz testować różne typy kawy i poznawać nowe smaki.

     

    W Polsce podobnie jak w kilkunastu innych krajach (np. w USA) przyjęło się jednak obchodzić Dzień Kawy dwa dni wcześniej, czyli 29 września. Dwie różne daty wprowadzają nieco zamieszania, więc bywa, że media informują o jednym wydarzeniu, mając na myśli drugie. Z drugiej strony, miłośników kawy zapewne nie martwią dwie okazje do świętowana, które wypadają niemal dzień po dniu.

    Skąd pochodzi kawa?

     

    Kawa jest parzona z palonych, a następnie mielonych ziaren kawowca, czyli nasion, które znajdują się wewnątrz owoców tej rośliny (tzw. wiśni). Chociaż istnieje ponad 50 rodzajów ziaren kawy, komercyjnie wykorzystuje się tylko 2 z nich: Arabicę i Robustę

     

    Ta pierwsza jest popularniejsza, ma bogatszy aromat i oferuje łagodny, a przy tym głęboki smak. Robusta z kolei jest niemal dwa razy bardziej stymulująca od Arabicy i charakteryzuje się mocnym, lekko gorzkawym smakiem. Wiele kaw jest jednak mieszanką obu gatunków ziaren. 


    Chociaż wiemy o niej bardzo dużo, odpowiedź na pytanie, skąd pochodzi kawa, wcale nie jest oczywista. O miano ojczyzny kawy rywalizują Etiopia i Jemen, a każdy z krajów ma mocne argumenty, które przemawiają na jego korzyść. W obu krążą też legendy na temat historii kawy, a bohaterkami najpopularniejszych, bardzo podobnych opowieści, są… kozy. 

     

    Według tej etiopskiej, pewnego dnia w IX wieku pasterz Kadli zauważył, że jego kozy nie wróciły na noc z pastwiska, co zawsze robiły. Znalazł je, gdy energicznie „tańczyły” wokół pewnych krzewów i zjadały ich owoce. Zaintrygowany, sam ich spróbował, poczuł przypływ energii i pobudzenia oraz poinformował o swoim odkryciu ziomków. Wspólnie opracowali następnie metody spożywania ziaren, a później ich palenia oraz parzenia kawy. 

     

    W Jemeńskiej legendzie to mnisi z klasztoru Chehodet odnaleźli zagubione kozy, które raczyły się owocami kawowca. Mnisi wkrótce nauczyli się parzyć z ziaren energetyzujący napój, który dawał im siłę potrzebną do uczestnictwa w całonocnych obrzędach religijnych.

    Krótka historia kawy

     

    Prawdopodobnie żadna z legend nie jest w 100% prawdziwa, ale obie wiążą się z udokumentowaną historią kawy. Zdaniem wielu historyków, ziarna kawy jako pierwsi faktycznie zaczęli spożywać ludzie z plemion zamieszkujących dzisiejszą Etiopię. Miażdżone ziarna mieszane były z masłem klarowanym lub innym tłuszczem zwierzęcym, a potem formowane w niewielkie kulki lub rolki, które jedzono w podróży, żeby dodać sobie energii. Niemal na pewno miało to miejsce od X wieku, a może nawet wcześniej, bo kawowce rosły w tym regionie już w VI wieku. 

     

    Pierwsze pisemne wzmianki o paleniu ziaren, a potem parzeniu i piciu kawy pochodzą z kolei właśnie z Jemenu. W XV wieku Ahmed Al-Ghaffara opisał, jak mieszkańcy terenów, które dziś są częścią tego kraju, przyrządzali i pili napój w sposób zbliżony do dzisiejszej kawy tureckiej. Zwyczaj szybko rozpowszechnił się na niemal całym bliskim wschodzie i w części Afryki, a szczególnie przyjął się Stambule, gdzie już w 1475 roku powstała prawdopodobnie pierwsza kawiarnia na świecie. 

     

    Następnie w XVI wieku kawa trafiła na Maltę wraz z Tureckimi jeńcami, a później do Wenecji, która była wówczas jednym z głównych europejskich portów handlujących ze wschodem. We Włoszech napój przyjął się bardzo szybko, a później to właśnie tam wymyślono wiele popularnych dziś rodzajów kawy czy narzędzi do jej parzenia. Nic więc dziwnego, że kultura picia tego napoju czy terminologia związana z kawą wiele zawdzięcza Italii. 

     

    Jeszcze w XVI wieku kawa trafiła też do Wielkiej Brytanii, a następnie Holandii. W XVII wieku była już znana w Niemczech i Francji oraz niektórych innych państwach europejskich. Wtedy też zaczęła się historia kawy w Polsce. 


    Napój zaczął się stopniowo rozpowszechniać wraz z kontaktami handlowymi z bliskim wschodem, a w szczególności po bitwie pod Wiedniem przeciwko Turkom (1683). Kawa była jednak towarem luksusowym, a jej spożycie rosło powoli. Zwyczaj picia kawy zyskał w Polsce dużą popularność dopiero w XIX wieku, a do 1890 roku w samej Warszawie było już ponad 100 kawiarni, które stały się ważnym elementem życia towarzyskiego i kulturalnego. 

    Gdzie uprawia się kawę i jakie ma właściwości?

     

    Obecnie kawę uprawia się w ponad 70 krajach świata w strefie międzyzwrotnikowej (tropikalnej), a także podzwrotnikowej (Tajwan i Mozambik). 35% światowej produkcji ziaren ma miejsce w Brazylii. Oprócz niej, do największych eksporterów kawy należą takie kraje, jak: Wietnam, Kolumbia, Indonezja, Etiopia, Honduras, Indie, Uganda, Meksyk i Gwatemala. 

     

    Kawa ma liczne właściwości, które warto znać. Przede wszystkim, zawarta w niej kofeina rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa przepływ krwi oraz działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy, co skutkuje pobudzeniem organizmu, mniejszym odczuwaniem zmęczenia i wyższą koncentracją. Kawa wspomaga też metabolizm, przyśpieszając spalanie kalorii i rozkład tkanki tłuszczowej.


    Kofeina przyjmowana w większych dawkach (ponad 400-800 mg na dobę) może wywoływać jednak niekorzystne skutki uboczne. Należą do nich tachykardia, nadmierne pocenie się i przyśpieszony oddech oraz rozdrażnienie, nerwowość i bezsenność.  

    Czarna kawa ma właściwości pobudzające

    Metody parzenia i rodzaje kawy

     

    Napój z ziaren Arabicy lub Robusty można otrzymać różnymi metodami. Podstawowe sposoby parzenia kawy to:

     

    • Kawiarka lub moka, która przypomina mały czajniczek stawiany na kuchence. Woda podgrzewana w dolnej części trafia pod ciśnieniem przez sitko z kawą do części górnej.
    • Ekspresy przelewowe, gdzie woda jest przelewana przez zmieloną kawę, po czym spływa do dzbanka, który znajduje się na dole.
    • Nowoczesne ciśnieniowe ekspresy automatyczne, czyli najmniej pracochłonne ze wszystkich sposobów parzenia kawy, które pozwalają jednocześnie zaparzyć wyśmienitą kawę. Świetnym przykładem są automatyczne ekspresy Philips oraz Saeco, czyli rozwiązania dla najbardziej wymagających kawoszy. 


    W zależności od sposobu przygotowania, ilości kawy i wody oraz mleka i ewentualnie innych dodatków, można wyróżnić też szereg rodzajów kawy. Wiele z nich ma włoski rodowód, stąd nazwy zaczerpnięte z tego języka. Do najczęściej spotykanych rodzajów kawy należą zatem: Espresso, Cappuccino, kawa przelewowa, Flat White, Caffè Americano, Caffè Latte, Ristretto, Espresso Doppio, Espresso Lungo, Espresso Macchiato, Latte Macchiato i Caffè Crema.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.