Jeśli makaron z makaroniarki Philips łatwo się rozrywa, nie martw się — wystarczy postępować zgodnie z tymi wskazówkami i poradami.
Jeśli proporcje mąki i wody są inne niż zalecane, makaron może się rozrywać.
Aby rozwiązać ten problem, odłącz makaroniarkę od źródła zasilania i wyjmij ciasto.
Następnie wyczyść urządzenie i postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami, aby ponownie rozpocząć proces przygotowywania makaronu (szczegółowe informacje znajdują się w rozdziale „Korzystanie z makaroniarki” w instrukcji obsługi):
Przygotuj składniki.
Zdejmij pokrywę.
Wsyp mąkę do komory.
Zamknij pokrywę.
Użyj „Tabeli przepisów na makaron”, aby określić właściwą ilość wody.
Jeśli proporcje woda-mąka są prawidłowe, ciasto powinno mieć następującą konsystencję:
Powinno być kruche i dość suche. Taka konsystencja jest potrzebna, ponieważ w wyniku działania siły wyciskania pozwala uzyskać idealne ciasto na makaron.
Uwaga!
Użyj dołączonej miarki do mąki. Pamiętaj, że nie ma ona standardowej pojemności 240 ml i nie powinna być jako taka używana.
Do dokładnego odważenia mąki można użyć wagi kuchennej.
Ciasto powinno wyglądać tak:
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj mąki uniwersalnej lub mąki o wyższej zawartości białka (więcej informacji na ten temat można znaleźć w instrukcji obsługi w rozdziale „Obsługa makaroniarki” lub w dostępnej książce z przepisami).
Uwaga
Użyj dołączonej miarki do mąki. Pamiętaj, że nie ma ona standardowej pojemności 240 ml i nie powinna być jako taka używana.
Do dokładnego odważenia mąki można użyć wagi kuchennej.