Małe AGD
Produkty
Philips recipe for bread filled with olives, sundried tomatoes and red onions

Chleb z oliwkami, suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą

Bread filled with olives, sundried tomatoes and red onions

Składniki na ciasto

800 g mąki
1 saszetka suszonych drożdży
½ l ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na wierzch z czerwonej cebuli

3 plasterki czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
gruba sól morska i świeżo zmielony pieprz
150 g suszonych pomidorów
50 g zielonych oliwek
50 g czarnych oliwek

W tym przepisie, chleb jest wypełniony oliwkami, suszonymi pomidorami i pokrojoną czerwoną cebulą. Możesz również zamienić czerwoną cebulę na por i paprykę.
Smaczny z zupą lub po prostu jako przekąska.

Przygotowanie

Włóż wszystkie składniki na ciasto do misy Robota Planetarnego.
Ugniataj hakiem do ciasta przez 7 minut z prędkością 3 aż otrzymasz gładkie ciasto.
Pozwól urosnąć ciastu, zostawiając je w naoliwionym naczyniu przykrytym wilgotnym ręcznikiem przez co najmniej 1 godzinę.

Krótko zgnieć ciasto ręką i uformuj je w duży bochenek, który będzie pasował do Twojej blaszki.
Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją w cienkie krążki. Obierz czosnek i drobno pokrój.
Dodaj do czosnku trochę oliwy i posmaruj tym chleb.
Połóż krążki cebuli blisko obok siebie.
Połóż suszone pomidory i oliwki na środku chleba.
Zostaw na 30 minut pod wilgotnym ręcznikiem.
Następnie piecz chleb przez 20 minut w temperaturze 200 stopni we wcześniej nagrzanym piekarniku.