Małe AGD
Produkty
Philips recipe for cheesecake with berries

Sernik z jagodami

Cheesecake with berries

Składniki na spód

250 g herbatników (najlepiej ciasteczka imbirowe)
100 g miękkiego masła

Składniki na masę serową

500 g sera mascarpone
75 g cukru
4 plasterki namoczonej żelatyny
sok z połowy cytryny
2 dl śmietany
100 g truskawek
50 g jagód
50 g żurawiny
kilka czereśni

Przygotowanie

Zamontuj akcesorium robota kuchennego na urządzeniu.
Umieść ostrze w akcesorium i dokładnie rozdrobnij ciasteczka.
Roztop masło w garnku i wymieszaj z rozdrobnionymi herbatnikami.
Wyłóż tortownicę o średnicy 20 cm papierem do pieczenia.
Następnie rozłóż na dnie masę z ciastek.
Rozpuść namoczone plasterki żelatyny w 4 łyżkach gorącej wody.
Zdejmij akcesorium robota kuchennego z urządzenia. Za pomocą trzepaczki ubij śmietanę w misie na najwyższych obrotach.
Przelej śmietanę z misy do innego naczynia.
Wyczyść misę i zamień trzepaczkę na końcówkę do ubijania.

Ubij mascarpone z cukrem i sokiem z cytryny.
Krótko mieszaj śmietanę z żelatyną na gładką masę.
Natychmiast wypełnij tortownicę mieszaniną z mascarpone i włóż sernik do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Umyj wszystkie owoce i pokrój truskawki na ćwiartki.
Ostrożnie wyjmij sernik i udekoruj wierzch owocami.