Woda wykorzystywana do parzenia kawy zwykle zawiera sole wapnia i magnezu. Po podgrzaniu jej w ekspresie następuje rozpad wapna i magnezu, co powoduje wytrącenie osadu z kamienia. Ma to wpływ na bojlery, pompy i inne wewnętrzne elementy mające kontakt z wodą. Najwięcej kamienia gromadzi się w miejscach, w których woda jest przechowywana przez jakiś czas, np. w bojlerach. Kamień gromadzący się przez dłuższy czas spowoduje zwolnienie przepływu wody, zmniejszenie pojemności bojlera i wystąpienie problemów z podgrzewaniem, a w konsekwencji — powstanie zatorów. Aby temu zapobiegać, należy usuwać kamień z ekspresu.
Jeśli posiadasz ekspres do kawy Saeco, używaj wyłącznie odkamieniacza Philips Saeco CA6700. Nie należy nigdy używać środków na bazie kwasów mineralnych, takich jak kwas siarkowy, solny i sulfaminowy. Takie środki do usuwania kamienia mogą uszkodzić system przewodów ekspresu do kawy.
Antywapienny filtr wody AquaClean
CA6903/10
Środek do czyszczenia obiegu mleka
CA6705/10
Filtr wody BRITA INTENZA+
CA6702/10
Ekspresy do kawy Saeco informują, kiedy należy przeprowadzić proces usuwania kamienia. Częstotliwość odkamieniania zależy od ilości parzonej kawy i twardości wykorzystywanej wody. Zazwyczaj usuwanie kamienia zalecane jest co trzy miesiące. W przypadku intensywnej eksploatacji urządzenia należy przeprowadzać ten proces częściej.
Aby znaleźć szczegółowe informacje, wpisz nazwę lub numer produktu swojego ekspresu do kawy Philips.
Znaleźliśmy produkty ({number}), które są dostępne poza Twoim krajem, więc lokalne promocje mogą nie mieć zastosowania.
Pokaż produktyZnaleziono {number} produktów
Znalazłeś(-aś) swój model, ale...
Ten produkt nie jest dostępny w Twoim kraju, ale znaleźliśmy go w innym kraju
Wybierz swój model na podstawie 2 ostatnich cyfr numeru produktu wyświetlanych na niebiesko.
Found your model!
foundation-catalog.se01c-prx-search.search-sub-heading7
foundation-catalog.se01c-prx-search.search-sub-heading8
If this is the correct one, please select it below. Otherwise, search again.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej