Woda wykorzystywana do parzenia kawy zwykle zawiera sole wapnia i magnezu. Po podgrzaniu jej w ekspresie następuje rozpad wapna i magnezu, co powoduje wytrącenie osadu z kamienia. Ma to wpływ na bojlery, pompy i inne wewnętrzne elementy mające kontakt z wodą. Najwięcej kamienia gromadzi się w miejscach, w których woda jest przechowywana przez jakiś czas, np. w bojlerach. Kamień gromadzący się przez dłuższy czas spowoduje zwolnienie przepływu wody, zmniejszenie pojemności bojlera i wystąpienie problemów z podgrzewaniem, a w konsekwencji — powstanie zatorów. Aby temu zapobiegać, należy usuwać kamień z ekspresu.
Jeśli posiadasz ekspres do kawy Saeco, używaj wyłącznie odkamieniacza Philips Saeco CA6700. Nie należy nigdy używać środków na bazie kwasów mineralnych, takich jak kwas siarkowy, solny i sulfaminowy. Takie środki do usuwania kamienia mogą uszkodzić system przewodów ekspresu do kawy.
CA6903/10
CA6707/10
CA6706/10
CA6705/10
CA6704/10
CA6702/10
Ekspresy do kawy Saeco informują, kiedy należy przeprowadzić proces usuwania kamienia. Częstotliwość odkamieniania zależy od ilości parzonej kawy i twardości wykorzystywanej wody. Zazwyczaj usuwanie kamienia zalecane jest co trzy miesiące. W przypadku intensywnej eksploatacji urządzenia należy przeprowadzać ten proces częściej.
Aby znaleźć szczegółowe informacje, wpisz nazwę lub numer produktu swojego ekspresu do kawy Philips.
Znaleźliśmy produkty ({number}), które są dostępne poza Twoim krajem, więc lokalne promocje mogą nie mieć zastosowania.
Pokaż produktyZnaleziono więcej niż 1 produkt.
Wybierz model na podstawie 2 ostatnich cyfr numeru produktu, na przykład RQ1280/21.
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit the Philips USA website.
Rozumiem
Zobacz też:
Mleko do spieniania - ciepłe czy zimne? Jakiego rodzaju używać?
Zobacz więcej
Stopnie mielenia kawy - jak grubość mielenia kawy wpływa na jej smak?
Zobacz więcej
Filtry do ekspresu - zamiennik czy oryginał?
Zobacz więcej